Av Eilif Tveit
Noen har sagt at «det er i livets overganger at vi utvikler oss mest». Overganger som vår egen fødsel, alvorlig sykdom, kriser, når vi gifter oss, får vårt første barn, nærkontakt med døden, eller andre hendelser i livet – det er da vi tar et steg videre i livet og gjør oss nye erfaringer som endrer eller utvikler oss spesielt.
Disippelen Peter fikk en stor utfordring i møte med Gud som viste han at det ikke bare var jøder som kunne bli frelst og bli rettferdige for Gud – det kunne alle mennesker – uansett bakgrunn – få tilgang til. For en oppdratt jøde som Peter var dette et enormt steg å ta. Det å være sammen med ikke-jøder på samme måte som jøder var før utenkelig – nå ble det virkelighet. Peter måtte bearbeide det gjennom lang tid. Til og med i nærkontakt med den nye hedningkristne (ikke-jødiske) menigheten i Antiokia fikk han problemer med å vise det fullt ut.
Det viser oss at vi stadig trenger å utfordres på Guds verdier og handlemåte i forhold til mennesker – som kanskje er annerledes enn oss, og kommer med annen bakgrunn og livs-kultur enn oss i bagasjen.
Spørsmål til samtale:
- Hva var Peter sitt største problem i møte med ikke-jøder?
- Hvordan håndterte Peter sitt problem?
- Hvorfor beskyldes han for hykleri i møte med de hedningkristne i Antiokia?
- Hvilke hendelser i livet vårt har utviklet/endret oss mest?
- Hva kan vi utfordres på i vår tid når det gjelder hvordan Jesus møter mennesker?
- Har vi fortsatt veier å gå i møte med annerledeshet?
Lesetekster:
Apostlenes Gjerninger 10:9-16 + 28 + 34-35
Lukas 5:10
Salme 23:4
Galaterbrevet 2:11-16
1.Timoteus brev 2:4
Matteus 24:11-14